[Nu ook als particulier recht op volledige teruggaaf BTW!]
[Zonnepanelen op uw dak zonder 1 euro investering?]

BTW verlaging naar 6% voor montage van zonnepanelen per 1 maart 2013

Gisteren bereikte een coalitie van PvdA, VVD, SGP, D66 SGP overeenstemming over de Kamerbrief over de aanpak van de problemen op de woningmarkt. Onderdeel van het pakket aan maatregelen is een investeringsimpuls voor de woningmarkt en de bouw. De BTW op verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw wordt per 1 maart voor 1 jaar verlaagd naar 6%. Verder komt er een fonds voor energiebesparing in de gebouwde omgeving van 150 miljoen. Het fonds wordt met private middelen aangevuld tot 600 miljoen.

BTW-verlaging ook voor zonnepanelen? Hoe de maatregel er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Aan het begin van de financiële crisis is de BTW-maatregel effectief gebleken. Daarom wordt verwacht dat de voorwaarden hetzelfde zullen zijn. Dat betekent dat alleen de arbeid (de montagekosten van zonnepanelen) onder het lage btw-tarief van 6 procent komt bij werkzaamheden die vanaf 1 maart 2013 worden uitgevoerd en gefactureerd. Verder zou dan als voorwaarde gelden dat de zonnepanelen worden gemonteerd op woningen die ouder zijn dan twee jaar. Uit de administratie van de aanbieder moet blijken dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn begonnen na 1 maart 2013. Om dat aan te tonen kan worden gevraagd naar de werkadministratie van de installateur in kwestie. Dat betekent dat het verlaagde tarief niet van toepassing is als de werkzaamheden voor 1 maart zijn uitgevoerd, maar na 1 maart worden gefactureerd.