[Nu ook als particulier recht op volledige teruggaaf BTW!]
[Zonnepanelen op uw dak zonder 1 euro investering?]

Nieuws

BTW verlaging naar 6% voor montage van zonnepanelen per 1 maart 2013

Gisteren bereikte een coalitie van PvdA, VVD, SGP, D66 SGP overeenstemming over de Kamerbrief over de aanpak van de problemen op de woningmarkt. Onderdeel van het pakket aan maatregelen is een investeringsimpuls voor de woningmarkt en de bouw. De BTW op verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw wordt per 1 maart voor 1 jaar verlaagd naar 6%. Verder komt er een fonds voor energiebesparing in de gebouwde omgeving van 150 miljoen. Het fonds wordt met private middelen aangevuld tot 600 miljoen.

BTW-verlaging ook voor zonnepanelen? Hoe de maatregel er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Aan het begin van de financiële crisis is de BTW-maatregel effectief gebleken. Daarom wordt verwacht dat de voorwaarden hetzelfde zullen zijn. Dat betekent dat alleen de arbeid (de montagekosten van zonnepanelen) onder het lage btw-tarief van 6 procent komt bij werkzaamheden die vanaf 1 maart 2013 worden uitgevoerd en gefactureerd. Verder zou dan als voorwaarde gelden dat de zonnepanelen worden gemonteerd op woningen die ouder zijn dan twee jaar. Uit de administratie van de aanbieder moet blijken dat de werkzaamheden daadwerkelijk zijn begonnen na 1 maart 2013. Om dat aan te tonen kan worden gevraagd naar de werkadministratie van de installateur in kwestie. Dat betekent dat het verlaagde tarief niet van toepassing is als de werkzaamheden voor 1 maart zijn uitgevoerd, maar na 1 maart worden gefactureerd.

Wereldwijde capaciteit zonne-energie doorbreekt 100GW-grens

In het afgelopen jaar is de grens van 100GW aan wereldwijd beschikbare fotovoltaïsche installaties doorbroken. Dat stelt de European Photovoltaic Industry Association. Europa blijft koploper, maar andere markten rukken op.

Volgens EPIA is er in 2012 wereldwijd meer dan 30GW aan fotovoltaïsche capaciteit aan het stroomnet toegevoegd, veelal in de vorm van zonnepanelen. Daarmee is de grens van 100GW aan totaal beschikbare capaciteit doorbroken; de capaciteit komt nu uit op 101GW. De Europese brancheorganisatie stelt dat deze installaties net zo veel energie kunnen opwekken als circa zestien kolencentrales of nucleaire reactoren van elk 1GW. De CO2-reductie is berekend op jaarlijks 53 miljoen ton.

EPIAEPIA stelt dat de Europese markt nog de grootste is; zo heeft Duitsland in het afgelopen jaar meer dan 7,6GW aan fotovoltaïsche capaciteit geplaatst. China staat op de tweede plaats met een toegevoegde fotovoltaïsche capaciteit van 3,5GW. Derde was Italië met 3,3GW, gevolgd door de VS en Japan met respectievelijk 3,2GW en 2,5GW. Overigens zegt de EPIA de cijfers mogelijk nog naar boven bij te zullen stellen als in mei de definitieve cijfers binnen zijn.

De Europese brancheorganisatie noemt de groeicijfers over 2012 indrukwekkend, mede omdat de sector kampt met felle concurrentie en sterk dalende prijzen voor zonnepanelen. Ook ontsnapt de fotovoltaïsche sector niet aan het kille economische klimaat en de EPIA stelt dat de politiek in veel landen nog een zwalkend energiebeleid voert.

Zonnepark van 2 Miljard!

Superinvesteerder en miljardair Warren Buffett heeft met zijn MidAmerican Energy Holdings het zonne-energiepark Topaz Solar Farm in Californië gekocht voor 2 miljard dollar. Hiermee is het de grootste acquisitie in de zonnecel-industrie wereldwijd.

First Solar, het bedrijf achter het Topaz-zonnepark, kon leningen van de Amerikaanse overheid niet terugbetalen, waarna MidAmerican Energy toesloeg. First Solar blijft nog wel betrokken bij de bouw van het park, dat in 2015 af moet zijn.

Volgens Bloomberg is de aankoop van de Topaz Solar Farm de grootste acquisitie in de zonnecel-industrie. De acquisitie wordt gezien als een slimme investering. Het park kan namelijk flink wat ‘cash flow’ genereren voor Buffett, zo wordt gesteld.

Belastingvoordeel

Analisten stellen daarnaast dat Buffett zich op zonne-energie heeft gericht vanwege het belastingvoordeel, zo meldt The Guardian. Voor zonne-energie eindigt het belastingvoordeel pas in 2015. MidAmerican Energy is op dit moment de grootste leverancier van windenergie in de Verenigde Staten. Het voordeel voor windenergie eindigt dit jaar.

Het Topaz-zonnepark kan 550 MW aan elektriciteit per jaar genereren, de helft van het vermogen van een kernreactor. In 2015 moet de voorziening 160.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

« Pagina 1, 2 »