[Nu ook als particulier recht op volledige teruggaaf BTW!]
[Zonnepanelen op uw dak zonder 1 euro investering?]

Zonnepanelen, hoe werkt het?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Elke zonnecel heeft een vermogen van ca. 3 – 5 Watt, afhankelijk van het fabricaat, de gebruikte technologie en de kwaliteit van de zonnecel. Het vermogen van de huidige zonnepanelen variëren tussen de 170 en 280 WattPiek (Wp).
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het invallende zonlicht zorgt voor een elektrische spanning tussen de lagen van het silicium op het paneel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie, in het Engels photovoltaic (PV). Vandaar dat er vaak gesproken wordt van een zon PV installatie.

Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende om elektriciteit mee op te wekken. Allereerst dienen de panelen op uw dak te worden geplaatst. Voor ieder type dak is een geschikt bevestigingsysteem beschikbaar. De meest voorkomende type daken zijn pannendak, platdak en golfplatendak. Voor deze toepassingen zijn diverse draagconstructies ontwikkeld die veelvuldig getest zijn. Om het zonlicht op de panelen om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom om deze met een spanning van 230 Volt beschikbaar te maken voor de apparaten die u dagelijks gebruikt in huis of bedrijf. Om de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer te brengen worden speciale solarkabels gebruikt. De kabels voor het transport van elektriciteit van de omvormer naar de meterkast zijn afhankelijk van het aantal panelen en de gebruikte omvormer. Voor systemen vanaf 600 WattPiek verloopt de aansluiting via één of meerdere vrije groepen in de meterkast.

De zonnepanelen, bevestigingssysteem, omvormer en bekabeling vormen samen uw zon PV installatie.

Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is niet persé direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit. Nederlands zonlicht is daarmee prima geschikt om zelf elektriciteit op te wekken!  Een zon PV installatie in Nederland levert per 1000 Wp tussen de 850 en 950 kWh per jaar, afhankelijk van o.a. de invalshoek van de zon, de ligging van het dak en de geografische locatie binnen Nederland.

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen 2 jaar drastisch gedaald. Daarom is het nu voor iedere Nederlander met een dak, georiënteerd op het zuidoosten tot zuidwesten meer dan rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Zonne-energie is al goedkoper geworden dan stroom van je energieleverancier.

In Nederland is het produceren en verkopen van energie alleen interessant indien je op jaarbasis niet veel meer “verkoopt” dan dat je zelf verbruikt. Het “verkopen” van de zelf geproduceerde energie voor hetzelfde bedrag als waarvoor je het ingekocht hebt heet “salderen”. Wettelijk gezien is iedere energieleverancier verplicht tot 5.000 kWh te salderen. Bent u particulier? Dan heeft u er vrijwel nooit mee te maken, het komt namelijk bijna nooit voor dat een particulier een dusdanig grote installatie plaatst die meer dan 5.000 kWh teruglevert. De salderingsregeling is alleen van toepassing op aansluitingen van kleinverbruikers (aansluitingen tot maximaal 3 x 80 Ámpere)