[Nu ook als particulier recht op volledige teruggaaf BTW!]
[Zonnepanelen op uw dak zonder 1 euro investering?]

Salderen

Terugleveren?

Het ‘nadeel’ van zonnepanelen is dat u in de winter te weinig stroom opwekt, en in de zomer te veel. In de winter neemt u dus af van het net, in de zomer levert u terug aan het net. Het net functioneert in dit geval dus als uw buffer.

Salderen?

Salderen betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom hetzelfde krijgt als waarvoor u het afneemt. Dus naast de kilowattuurprijs krijgt u ook uw BTW en energiebelasting terug. Nu betalen kleinverbruikers relatief veel energiebelasting, en grote grootverbruikers relatief weinig energiebelasting. Tot voor kort was het zo dat energieleveranciers maximaal 5.000 kilowattuur aan u saldeerden.

Onbeperkt salderen?

In plaats van 5.000 kilowattuur krijgt u bij een aantal leveranciers voor alle teruggeleverde kilowatturen hetzelfde als waarvoor u het bij hen afneemt. Deze partijen salderen onbeperkt. Wel is van belang dat u niet meer saldeert dan u in totaal verbruikt. Dus verbruikt u in 1 jaar 50.000 kilowattuur? Dan mag u maximaal 50.000 kilowattuur opwekken.

Wat betekent dit voor u als particulier in de praktijk?

Bent u particulier? Dan heeft u er vrijwel nooit mee te maken. Het komt vrijwel nooit voor dat een particulier een dusdanig grote installatie plaatst dat men meer dan 5.000 kilowattuur teruglevert.

Wat betekent dit voor u als zakelijk verbruiker in de praktijk?

Dat u uw stroomrekening letterlijk op nul kunt zetten voor de komende 30 jaar! Stel dat u normaal 50.000 kWh / jaar verbruikt, en u wekt nu 40.000 kWh op, betaalt u aan het eind van het jaar simpelweg 10.000 kWh. Uw opwek wordt dus simpelweg van uw verbruik afgetrokken. In dit geval geldt: hoe meer u opwekt, hoe meer het oplevert. Dit heeft te maken met de Energiebelastingstaffels. Het is dus zeker rendabel om uw energieverbruik op nul te zetten!

Is de salderingsregeling voor iedereen?

De salderingsregeling is geregeld in art. 31 C van de elektriciteitswet 1998 en is alleen van toepassing op aansluitingen van kleinverbruikers. Kleinverbruikers zijn aansluitingen tot maximaal 3 x 80 Ámpere.

Hoe gaat dat met mijn meter?

Wie gebruik wil maken van de salderingsregeling moet dit doorgeven aan de netbeheerder. Deze zorgt er dan voor dat de juiste meterstanden aan de leverancier worden doorgegeven en dat dit administratief goed wordt afgehandeld door de leverancier. Wanneer er een draaistroommeter (Feraris) zonder terugloopblokkering aanwezig is, vindt automatische saldering plaats. Bij levering aan het net draait de meter immers achteruit, waardoor automatisch de kosten voor ingekochte en terug geleverde elektriciteit verrekend zijn. Bij een digitale eenrichtingsmeting of een meter met een terugloopblokkering kan geen saldering plaatsvinden. Wil men hier toch gebruik van maken dan moet deze meter vervangen worden voor een digitale meter die hier wel geschikt voor is. Hiervoor moet u contact opnemen met uw netbeheerder. Hier worden vaak geen kosten voor in rekening gebracht.