[Nu ook als particulier recht op volledige teruggaaf BTW!]
[Zonnepanelen op uw dak zonder 1 euro investering?]

Checklist

Zonnepanelen voor elk huis of bedrijfspand?

Zonnepanelen zijn interessant voor alle soorten woningen en bedrijfspanden, of je nu een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1 kap, of vrijstaand huis hebt. Wel moet je eigenaar zijn van het pand. Als je huurder bent, moet je over zonnepanelen overleggen met de verhuurder.
Voor het plaatsen van zonnepanelen is géén vergunning nodig. Behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Twijfel je, doe dan navraag bij je gemeente.

Zonnepanelen voor plat dak en schuin dak

Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geplaatst, zowel op een plat dak als een schuin dak met dakpannen, leisteen of golfplaten. Zonnepanelen kunnen ook op de gevel worden geplaatst, of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager, zo’n 25%. Daarom zie je deze minder vaak dan zonnepanelen op het dak.

Richting van dak bepaalt opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen kun je het beste naar de zon richten. Maar die verplaatst zich de hele dag in een boog door de hemel. In de winter is die boog lager dan in de zomer. Wat is voor zonnepanelen de beste dakrichting? En welke dakhelling is de beste?
Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal. Het maakt dan niet uit of je een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager. Als je een dakrichting noord hebt, zijn zonnepanelen niet zinvol.

Dakhelling invloed op opbrengst zonnepanelen

Heb je een schuin dak? Dan is een hellingshoek van 36 graden het beste. Zonnepanelen op een plat dak zijn ook ideaal, dan kun je zelf de dakrichting en dakhelling kiezen. Hiervoor zijn verschillende onderconstructies verkrijgbaar. In principe is het mogelijk zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek tussen 20 en 60 graden te plaatsen.

Zonnepanelen: hoeveel ruimte op het dak

Hoeveel m2 (oppervlakte) heeft jouw dak voor zonnepanelen? Je hebt ruimte nodig voor de zonnepanelen zelf en installatieruimte om de zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2. Reken bij een plat dak op 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Daar is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Houd rekening met voldoende ventilatieruimte rondom zonnepanelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen.

Schaduw op zonnepanelen?

Overschaduwing betekent schaduw op je zonnepanelen. Dat beperkt het directe zonlicht op het zonnepaneel. Het rendement neemt daardoor af.
Ga na of er gebouwen in de buurt van je huis staan, die zorgen voor eventuele schaduw op je dak. Een kerktoren, vlaggen of de dakkapel van de buren? Staan er bomen die het zonlicht beperken op je zonnepaneel. Onderhoud is nauwelijks nodig aan je zonnepanelen.
Schaduw op zonnepanelen kun je krijgen van:
•    huizen, gebouwen, schoorsteen
•    bomen, overhangende takken
•    dakkapellen, vlaggen, antennes
•    dakrand of naastgelegen zonnepanelen
•    vuil of bladeren
•    sneeuw of ijs

 

Zonnepanelen plaatsen: de meterkast

Het plaatsen van zonnepanelen heeft soms gevolgen voor je meterkast. De zonnepanelen voegen vermogen toe aan je elektriciteitsnetwerk. Om brandgevaar te voorkomen moet je misschien in de meterkast een extra ‘groep’ laten installeren. Leveren je zonnepanelen meer dan 600 Wp vermogen, dan is een vrije groep nodig in de meterkast. Dit is vastgelegd in de wettelijke richtlijnen.

Welke meter voor zonnepanelen?

Zorg ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien. Zo’n meter loopt terug, zodra je meer produceert dan je verbruikt. Heb je een meter die de toegeleverde stroom niet registreert, maar die wel terug kan draaien, dan verrekent de meter je afname van elektriciteit automatisch met de teruggeleverde elektriciteit. Kun je de teruggeleverde stroom wel meten, dan weet je hoeveel stroom aan het net is teruggeleverd. De teruggeleverde stroom mag worden verrekend met de stroom die geleverd is, dit heet salderen.
Wanneer je een meter hebt die alleen afname kan registreren, dan kan de netbeheerder de meter vervangen.